Cítím to. Mé tělo už dobré 4 týdny touží po zelené. Když to na mě přišlo, moc zeleného ještě vidět nebylo. Prošla jsem tehdy doma zásoby spirulíny a chlorelly a zavzpomínala, co jsem si dopřávala vloni.
AHA! Ještě směs mladého ječmene a dalších tělu milých zelených rostlinných přátel.
A jak jsem po zelené toužila, přitáhla jsem si příležitosti si ji dopřát. Přes instagram mě oslovila Anna Hýžová a nabídla mi zelený ječmen a chlorellu od Green Way. Annino jméno jsem znala. Je v kruzích jedlíků živé stravy známá. Byla jednou z prvních „průkopníků“ živé stravy v České republice.
A protože jsem cítila, že zelenou chci, moc dlouho jsem se nerozmýšlela (no spíše vůbec :-)). Registrovala jsem se a koupila si první dávku zelenáčů.
A kromě doporučených způsobů užívání, jsem se pustila do hrátek se zelenou. Zdobila jsem si s ní živé veganské jogurty, míchala do kaší, salátů, živých polévek. Recept na jeden druh živého veganského jogurtu z kešu mám pro vás připravený v mém eBooku zdarma. Již brzy ho najdete tady.
Skvělý a jednoduchý dezert jsem si vyrobila v práci, když jsem si do datle naskládala chlorellu. Byla jsem nadšená z jednoduchosti, chutnosti a prospěšnosti pro tělo.
A za pár dní na to, na mě na instagramu vykoukla nabídka zúčastnit se Jarní bylinkové výzvy s Melanii a Štěpánek z projektu Síla pro život. Tady jsem cítila, je to opět ANO a přihlásila jsem se. Po víkendovém seznámení s šesti jarními divokými bylinkami, jsem hned za čerstva vyběhla rodičům na zahradu a hledala jsem, co bych si mohla sníst :-).
Našla jsem pidi lístky bršlice. Tak bylinku mám. Co teď s ní?
Právě jsme se s Kačkou chystaly na cestu vlakem domů a já jsem měla připravený živý svačino-oběd z naklíčené pohanky, slunečnicového semínka, kokosu, nepraženého kakaa, skořice, banánu a jablíčka. Svou sváču jsem ozdobila lístky bršlice a těšila se, až si ji ve vlaku vychutnám.
Byla jsem nadšená z živé zelené čerstvě utržené výživy.
Doma jsem druhý den zamířila do blízkého lesa. Ještě toho moc nerostlo. Bylinky byly hodně u země a malinké. Každou chvilku jsem dřepěla a pátrala po známých lístcích. Nadšeně a s láskou jsem kladla lístky orseje, bršlice a malých kopřiv do ošatky. Cestou domů jsem si hrdě vykračovala a těšila se, co dobrého z nich vytvořím :-).
Když jsem tak pohlížela na zemi z podřepu, uvědomila jsem si, jak je takto zblízka jiná, než když se dívám ze stoje. Co vše mohu vidět z tohoto úhlu pohledu. Jak málo stačilo, abych si tento úhel pohledu mohla dopřát. Jen se zastavit a přiblížit se mamince Zemi.
To je další krásný obzor, který se mi díky živé stravě otevírá. Cítím, že divoké bylinky svobodně rostoucí v lese, na louce, na zahrádce, kdekoliv mohou a chtějí, jsou pro mě cestou k prohloubení lásky a úcty k přírodě.
Co může být živějšího, než čerstvě utržené, svobodně a divoce rostoucí? Ať už jsou to bylinky nebo plody. Cítím z nich energii a informaci podporující důvěru v život, plynutí, odpovědnost za sebe sama, rozkvět a růst.
Nyní chodím do lesa na bylinky obden a pokaždé jich přináším více a více. Ještě ten den je sním, aby byla energie života v nich, co nejsilnější. Z opatrných nejistých pokusů s pár lístky, přecházím na zelená smoothie z divokých bylin a zelené polévky. A miluji to.
Vnímám, že je to krok správným směrem. Navíc mám další důvod chodit do lesa častěji. Už jen tam být, je blaho pro Duši.
Z toho, co jsem nasbírala při hledání informací o živé stravě, si pamatuji, že zelené listy neumíme požvýkat tak dobře, abychom z nich získali všechny ty skvělé živiny a minerály, které obsahují.
Žvýkáním nedokážeme narušit buněčnou strukturu zelených lístků, proto se doporučuje zelené listy jako špenát, kapustu, rukolu a také divoké bylinky mixovat s vodou alespoň 1 minutu ve vysokorychlostním mixéru na plné obrátky.
Neznamená to, že si nemůžete divoké bylinky jen tak přidat do jakéhokoliv jídla. I to se počítá a vaše tělo vám za to bude vděčné :-).
Často se dělají zelená smootie s banánem a s jablkem nebo s jiným ovocem. Taky můžete zkusit mixovanou polévku. Já ji nevařím :-). Je to na vás. Neomezujte svou fantazii. Nechte se vést chutí experimentovat.
Já jsem kromě smoothie, polévek a pomazánek dělala z divokých bylinek topping na živou veganskou probiotickou kaši.
Stačí hrst až dvě divokých bylinek (já jsem použila bršlici, pár lísků orseje, mladé kopřivy a pár lístků pampelišky), 2 – 5 datlí (podle toho, jak chcete mít sladké) nebo můžete použít banán, hrušku nebo jablíčko. Přilijte vodu a umixujte ve vysokorychlostním mixéru alespoň 1 minutu na plné obrátky.
A co vám mohou zelené lístky přinést?
A v podobě, která je tělu přirozenější než z technologicky zpracovaných potravin a doplňků stravy. Ty navíc kupujete. Divoké bylinky si můžete nasbírat v lese nebo na zahradě :-).
Tak hurá ven do lesa a nezapomeňte si přinést něco dobrého, zeleného :-).