„Horká“ čokoláda s čili

Čokoláda je prostě nej. A když může být výživou a lékem zároveň, to si ji teprve užijete :).

K tomu stačí používat kakaové ingredience z nepraženého kakaa (kakaový prášek, kakaové máslo, kakaová hmota), které si díky tomu zachovává velké množství hořčíku a dalších minerálů a výživných látek.

V tomto případě nejde tak úplně o horkou čokoládu (spíše o teplou), protože vodu či rostlinné mléko nebudete vařit, abyste nezničili tu nádhernou paletu minerálu a výživných látek v kakau. Jen ji zahřejete na teplotu kolem 50 °C.

Když jsem přestala pít kávu, teplá čokoláda s kořením a čili byla příjemnou náhradou. Přeji vám, ať vyživí vaše tělo, otevírá a zahřívá vaše srdce :-).


Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 25 g raw kakaové máslo,
  • 30 g prášek z nepraženého kakaa,
  • 1 – 2 ČL (cca 25 – 30 g) agávového sirupu (nebo medu, kokosového cukru či javorového sirupu),
  • 1/2 – 1 hrnek teplé vody (kolem 50 °C),
  • 1/2 ČL skořice,
  • špetka mletého hřebíčku,
  • špetka čili,
  • špetka keltské soli (nebo jiné nerafinované).

Ručně míchaná varianta:

Do mísy s horkou vodou vložte menší misku a do ní dejte rozpouštět nasekané kakaové máslo. Přidejte sůl, agávový sirup, skořici, hřebíček, čili a vše dobře umíchejte, aby se spojilo máslo se sirupem a hmota se prohřála. Přidejte kakaový prášek a dobře umíchejte do husté čokolády.

Po částech dolévejte teplou vodu a vždy dobře umíchejte do hladkého krému. Chce to trpělivost a užívat si míchání :-). Postupně přidávejte tolik vody, kolik potřebujete, aby byla čokoláda tekutá a jemná.

Místo vody můžete také použít teplé mandlové nebo kokosové mléko. Můžete si také udělat domácí ovesné mléko rozmixováním hrsti ovesných vloček s vodou a zcezením přes jemné sítko.

Mixovaná varianta:

První část je stejná jako u ručně míchané varianty. Do mísy s horkou vodou vložte menší misku a do ní dejte rozpouštět nasekané kakaové máslo. Přidejte sůl, agávový sirup, skořici, hřebíček, čili a vše dobře umíchejte, aby se spojilo máslo se sirupem a hmota se prohřála. Přidejte kakaový prášek a dobře umíchejte do husté čokolády.

Do nádoby na mixování dejte teplou vodu (nejprve 1/2 hrnku, později můžete dle hustoty čokolády vodu dolévat) nebo rostlinné mléko. Přidejte hustou čokoláduumixujte.

Místo kakaového másla a kakaového prášku můžete také použít raw kakaovou hmotu (je to 100 % raw čokoláda). Tu rozpustíte v misce dle návodu výše a můžete mixovat s kořením, vodou či rostlinným mlékem.

Lenka Komárková
Lenka žije čtyři roky převážně na živé a veganské stravě. Každým rokem objevuje, jak se tato životní změna projevuje na jejím těle, mysli i vnímání světa. Pomocí stravování, jógy, tibetských mís, numerologie, tance a dechu se naučila vnímat potřeby svého těla a propojit se s ním. Je autorkou eBooku Vytvořte si živý jogurt bez mléka, cukru a kupovaných probiotik >> . Ukazuje lidem cestu k živé stravě, a tím jim pomáhá naladit se sebe, na své tělo, uzdravit se a uvolnit se do života. Můj příběh najdete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.