RAW mixovaná zelňačka s vařenou bramborou

26.1. 2023 (Aktualizováno: 27.1. 2023)Lenka Komárková356x0 Komentářů

Skvělá, hustá a výživná polévka plná vitamínů a probiotik je v zimě ideální na zahřátí a vyživení. Miluji kysané zelí a polévka zelňačka mi po přechodu na živou stravu chyběla. Pustila jsem se do ní a dnes už si ji dělám běžně.

Můžete ji dělat z kešu, slunečnicových semínek, konopných semínek nebo jen tak bez semínek. Mě tam chutnají. Dělají polévku krémovou a jemnou. Zkuste to sami :-).


Na 2 porce si připravte:

  • 25 g (asi 1/2 hrsti) kešu (namočených na 2 hodiny),
  • 200 g (1 hrnek) kysaného zelí,
  • 1,5 hrnku teplé vody (do 45 °C),
  • 1/2 ks malá cibule,
  • 2 ČL sladká paprika (koření),
  • 1 – 2 ČL prášek z maccy (nemusí být),
  • špetka keltské soli,
  • kmínpepř,
  • 1 – 4 ks sušená rajčata (podle velikosti),
  • 1 ks vařená brambora (nemusí být, pokud chcete polévku čistě RAW)
  • na dochucení a ozdobení chilli, cibulku, lněný olej, zelená petržel nebo divoké bylinky.

25 g kešu namočte na 2 hodiny do vody. Po namočení zdvojnásobí svoji váhu. To je v pořádku. Použijte vše, co jste namočili. Místo kešu můžete také použít slunečnicová semínka. Těch je třeba namočit 30 g, aby po namočení nabyly váhy cca 50 g.

Nejprve očištěte bramboru, nakrájejte na kostky a dejte vařit do jemně osolené vody s kmínem. Na vaření používám mořskou nerafinovanou sůl. Na nevařená jídla používám keltskou sůl nebo solný květ.

Všechny ingredience kromě vařené brambory, zelí a sušených rajčat umixujeme na krémovou polévku. Nejprve můžete dát méně vody, aby jste směs umixovali, ale zbytečně vám nechladla.

Přidáme 1/2 hrnku zelí, případně zbytek teplé vody, a opět mixujeme. Polévka je jemná. Není chuťově moc výrazná. To je v pořádku. Chutě jí doplní zelí, brambora, sušená rajčata, případně chilli, cibulka a olej.

Doporučuji ji nejprve ochutnat hotovou v misce se všemi přísadami a teprve potom přidávat sůl, pepř nebo cokoliv budete cítit, že je třeba dodat.

Zbylé zelívařenou bramboru rozdělíme do misek a zalejeme je umixovanou polévkou.

Polévka je hustější a po zamíchání se zelím a bramborou v misce je hodně hustá. Můžete ji rozředit teplou vodou. Tím ji také ještě ohřejete.

Sušená rajčata nakrájejte na malé kostičky a posypejte jimi polévku. Můžete ji také dozdobit a dochutit chilli, nakrájenou cibulkou, zelenou petrželí a pokapat lněným olejem.

Tagy:
Lenka Komárková
Lenka žije čtyři roky převážně na živé a veganské stravě. Každým rokem objevuje, jak se tato životní změna projevuje na jejím těle, mysli i vnímání světa. Pomocí stravování, jógy, tibetských mís, numerologie, tance a dechu se naučila vnímat potřeby svého těla a propojit se s ním. Je autorkou eBooku Vytvořte si živý jogurt bez mléka, cukru a kupovaných probiotik >> . Ukazuje lidem cestu k živé stravě, a tím jim pomáhá naladit se sebe, na své tělo, uzdravit se a uvolnit se do života. Můj příběh najdete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.