Zahřívací kurkuma latte

Nádherný žlutě zářící nápoj plný zdraví prospěšného a zahřívacího koření. V ajurvédě je nazýván zlaté mléko právě pro svou nádhernou barvu, kterou získá díky kurkumě.

Miluji jeho chuť, barvu, jemnost a zároveň sílu.

V Indii se pije pravidelně již staletí pro jeho očistné a léčivé účinky. Kurkuma obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a nejznámější z nich je kurkumin. Má silné antioxidační, antibakteriální, antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti.

Může vám pomoci při bolestech kloubů, zánětech, infekcích, pálení žáhy a problémech s trávením, při zvyšování imunity a dokonce může zlepšovat paměťové funkce mozku.

Věděli jste, že naše tělo neumí kurkumin využít bez pomoci černého pepře a oleje? Ty je dobré přidávat vždy, když používáte kurkumu.

Užijte si zlaté tvoření a vychutnejte si láskyplné a zdraví prospěšné teplo :-).


Na 2 malé porce nebo 1 velkou si připravte:

  • 1/2 hrnku mandlového mléka (ideálně domácího),
  • 1/2 hrnku teplé vody (kolem 45 °C),
  • 1 – 2 ČL medu (nebo agávového či javorového sirupu)
  • 1 ČL kurkumy,
  • 1/2 ČL skořice,
  • 1/2 ČL zázvoru,
  • 1/2 ČL kardamonu,
  • 1 ČL kokosového oleje,
  • špetka muškátového oříšku,
  • špetka černého pepře,
  • špetka čili.

Nechejte rozpustit kokosový olej v misce s teplou vodou. Všechny ingredience kromě teplé vody umixujte nebo dobře promíchejte. Nakonec ještě přilejte teplou vodu a dobře promíchejte nebo umixujte. Koření klesá ke dnu, tak ať vám tam nezůstane :-).

Ochutnejte a pokud je příliš silné, můžete přidat ještě teplou vodu nebo mandlové mléko.

Nalejte do hrnečků a dochuťte si dle potřeby. Můžete zdobit a zároveň dochucovat tím, že nahoře jemně polejete medem (agáve nebo javorovým sirupem) a posypete skořicí a čili.

Lenka Komárková
Lenka žije čtyři roky převážně na živé a veganské stravě. Každým rokem objevuje, jak se tato životní změna projevuje na jejím těle, mysli i vnímání světa. Pomocí stravování, jógy, tibetských mís, numerologie, tance a dechu se naučila vnímat potřeby svého těla a propojit se s ním. Je autorkou eBooku Vytvořte si živý jogurt bez mléka, cukru a kupovaných probiotik >> . Ukazuje lidem cestu k živé stravě, a tím jim pomáhá naladit se sebe, na své tělo, uzdravit se a uvolnit se do života. Můj příběh najdete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.